Drobečková navigace

Aktuality > Dlouhodobě zanedbaný a opomíjený zámek v Pakoměřicích se probouzí k životu

Dlouhodobě zanedbaný a opomíjený zámek v Pakoměřicích se probouzí k životu



Zámek se nachází v překrásném prostředí zámeckého areálu v Bořanovicích – Pakoměřicích. Jeho historie sahá až do 14. století, kdy zámku předcházel vznik tvrze.
Zámek samotný vznikl mnohem později a důležitou skutečností v jeho existenci je třísetleté (1645 – 1945) vlastnictví panství významným šlechtickým rodem Nosticzů. Následně byl velkostatek zestátněn a po roce 1989 se ocitl v soukromém vlastnictví. Objekt chátral a právě nejhorší újmy doznal až v době nejmladší.
Od roku 2013, kdy změnil vlastníka, se zámku, pivovaru, faře i kostelíku Narození Panny Marie otevřely nové možnosti. SPONTE - nadační fond a KAST spol. s r. o., zastoupené manžely Nováčkovými, postupně budovy opravují a plánují obnovit zámecký park do podoby, která navazuje na jeho původní vzhled. Protože velkostatek a jeho všechny hospodářské budovy postupem času doznaly změny, nový vlastník musí obnovit pouze zmenšené území areálu. Existují již projekty na rekonstrukci zámku i obnovu parku. Od nákupu nemovitostí uběhly dva roky a opravená část bývalého pivovaru je sídlem společnosti KAST spol. s r. o. Na části zámku se pyšní nová střecha a objekt je staticky zajištěn.Kostelík dostal nové vnitřní omítky, výmalbu, elektroinstalaci i zabezpečovací zařízení. Nyní čeká na restaurování oltáře.                                     
Dne 14. 6. 2015 Lenka a Zdeněk Nováčkovi ve spolupráci s obcí Bořanovice zorganizovali Den otevřených dveří pro všechny zájemce z místa i širokého okolí. V neděli odpoledne se sešlo před zámkem asi 150 návštěvníků. Přítomni byli také starostka z Máslovic Vladimíra Sýkorová, starosta z Měšic Petr Lanc, místní farář Piotr Przechocki a i ředitel okresního archivu Roman Kolek. Nejprve představil pan Zdeněk Nováček, majitel společnosti a předseda představenstva nadačního fondu svou dlouhodobou vizi i krátkodobé plány včetně fotografické prezentace. Dále promluvil starosta Bořanovic pan Libor Řápek o současné i budoucí možné spolupráci. Následovalo taneční vystoupení skupiny historického tance dívek z Prahy 10. Diváci se rázem octli v polovině 17. století, v době, kdy pakoměřický zámek přešel do rukou Jana Hartvíka Nosticze a dívali se na dobově oděná tancující děvčata z podzámčí. Návštěvníci se pak odebrali ke komentované prohlídce bývalého pivovaru, zámku a kostela. V zámku mohli shlédnout práce studentů ČVUT na téma, jak propojit pakoměřický zámek s parkem. V kostele Narození Panny Marie zazněla reprodukovaná hudba varhan a občané měli možnost přispět na restaurování oltáře, jehož náklady dle restaurátorské zprávy činí 324.000,- Kč. Nedělní příspěvek prvních návštěvníků činil 2.585,- Kč.
Na závěr velmi příjemného nedělního podvečeru, kdy členové místního zastupitelstva zajistili občerstvení kávou s palačinkami, jsme společně vysadili v budoucím parku první strom pajehličník přeslenitý, který k této příležitosti věnoval za obec pan starosta Bořanovic. Počasí nám přálo, společenské setkání se vydařilo a organizátoři poděkovali všem účastníkům za hojnou účast i nezištnou pomoc. Pakoměřický zámek i s nejbližším okolím se probudil, doufejme, že bude žít i nadále.


Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9
Plakát - Námořnický bál 2024_Skauti a obec Líbeznice
Oznámení o mobilním sběru odpadů 2024_1
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23
Pozvánka - Bořanovský velikonoční jarmark s hasiči 2024
Pozvánka - Bořanovský velikonoční jarmark s hasiči 2024
24
25 26 27 28 29 30 31

Virtuální prohlídka obce

 

 
 

19. 3. Josef

Zítra: Světlana

Návštěvnost stránek

2633912