Drobečková navigace

Aktuality > V Líbeznicích začala výstavba nové školy (TISKOVÁ ZPRÁVA)

V Líbeznicích začala výstavba nové školy (TISKOVÁ ZPRÁVA)



V úterý 31. července 2018 v 10 hodin odstartovala v Líbeznicích stavba nové školy pro děti ze sedmi obcí školského obvodu – Měšic, Baště, Předboje, Nové Vsi, Zlonína, Bořanovic a Líbeznic.
Na místo klepání na základní kámen byla stavba zahájena společným zasázením lípy – „Stromu republiky“ zástupci výše jmenovaných obcí.

Sázení lípy zástupci obcí_Líbeznice 2018.jpg

Ve veřejné soutěži z pěti nabídek uspěla společnost Metrostav, která by měla školu postavit za nejnižší částku – 228 miliónů korun (včetně DPH). Celkově si stavba budovy s 20 učebnami, kapacitní kuchyní a jídelnou včetně projektové přípravy a vybavení nábytkem vyžádá 238 miliónů korun. Jde o společný investiční projekt 7 obcí, které tvoří spádový obvod líbeznické školy. Celkem 127 milióny korun přispěje státní rozpočet. 10 miliónů korun se podařilo zajistit z rozpočtu Středočeského kraje. Stavbu si vynutil dramatický nárůst počtu dětí, které se do školy v posledních letech hlásí.
„Spolupráci a dohodu všech obcí vnímám se všemi těžkostmi na cestě jako pozoruhodný úkaz. Pokud by se jediná obec odvrátila, znamenalo by to konec celého řešení. Příští rok by muselo nastat losování o tom, kdo do školy z prvňáčků nakonec nastoupí. Podařilo se najít východisko ze skutečně kritické situace,“ komentuje jednání o stavbě starosta Líbeznic Martin Kupka.
Už školní rok 2018/2019 bude pro líbeznickou školu krizový a učit se bude nejen ve stávajících budovách, ale i v komunitním centru Archa. „Zároveň přestavíme nynější sborovnu na novou učebnu. Učitelé se budou celý rok potkávat v provizorně upravených dílnách,“ vysvětluje ředitelka školy Ivana Pekárková.

První učebny nové školy by měly sloužit už od 1. září 2019. Celý projekt by měl být dokončen v lednu 2020.

„Kapacita nového pavilonu je až 600 žáků ve 20 učebnách, kuchyň a jídelna pro celý areál s výdejem až 1500 jídel denně, zastavěná plocha objektu přesahuje 4 000 m2. Tyto nové kapacity samozřejmě vyžadují adekvátní dopravní obslužnost, proto je podél školy vytvořena nová komunikace s téměř stovkou parkovacích stání, včetně K+R (kiss and ride) a točna školního autobusu pro příjemné a bezpečné zahajování školních výletů,“ dodává autor projektu architekt David Grulich. Jeho architektonická kancelář zvítězila v loňském roce v architektonické soutěži s návrhem jednopodlažní kruhové stavby, která by měla citlivě rozšířit areál líbeznické školy a co nejméně zasáhnout do vesnické krajiny.
„Dohoda všech sedmi obcí je pro nás zcela unikátní úkaz a zároveň závazek,“ říká k výstavbě školy Vojtěch Kostiha, mluvčí Metrostavu. „Těšíme se na spolupráci s investorem i autorem projektu a doufáme, že námi postavená stavba bude užitečná jak pro děti, tak i rodiče z celého školského obvodu.“

Co bude dál?
Z aktualizované demografické prognózy jasně vyplývá, že ani nový objekt v Líbeznicích potřebu nových míst ve škole neuspokojí. Stavět se bude muset ještě v jiné obci či v jiných obcích. Na další školu či dvě menší školy je čas do 1. září 2024. „Na první pohled to vypadá, že je času dost. Ve skutečnosti ale ani v tomto případě žádný čas nemáme. Musí se okamžitě začít s přípravou. Právě proto obce vytvořily nový dobrovolný svazek obcí Pod Beckovem, jehož hlavní náplní bude vyřešit nedostatek míst ve škole po roce 2024,“ dodává starosta Líbeznic.


Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8
Májové oslavy - Bořanovice 8.5.2023
Májové oslavy - Bořanovice 8.5.2023
9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24
Oznámení o přerušení dodávky elektřiny - 4/2023
25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Virtuální prohlídka obce

 

 
 

28. 3. Soňa

Zítra: Taťána

Návštěvnost stránek

2658133