Drobečková navigace

Aktuality > V Líbeznicích začala výstavba nové školy (TISKOVÁ ZPRÁVA)

V Líbeznicích začala výstavba nové školy (TISKOVÁ ZPRÁVA)



V úterý 31. července 2018 v 10 hodin odstartovala v Líbeznicích stavba nové školy pro děti ze sedmi obcí školského obvodu – Měšic, Baště, Předboje, Nové Vsi, Zlonína, Bořanovic a Líbeznic.
Na místo klepání na základní kámen byla stavba zahájena společným zasázením lípy – „Stromu republiky“ zástupci výše jmenovaných obcí.

Sázení lípy zástupci obcí_Líbeznice 2018.jpg

Ve veřejné soutěži z pěti nabídek uspěla společnost Metrostav, která by měla školu postavit za nejnižší částku – 228 miliónů korun (včetně DPH). Celkově si stavba budovy s 20 učebnami, kapacitní kuchyní a jídelnou včetně projektové přípravy a vybavení nábytkem vyžádá 238 miliónů korun. Jde o společný investiční projekt 7 obcí, které tvoří spádový obvod líbeznické školy. Celkem 127 milióny korun přispěje státní rozpočet. 10 miliónů korun se podařilo zajistit z rozpočtu Středočeského kraje. Stavbu si vynutil dramatický nárůst počtu dětí, které se do školy v posledních letech hlásí.
„Spolupráci a dohodu všech obcí vnímám se všemi těžkostmi na cestě jako pozoruhodný úkaz. Pokud by se jediná obec odvrátila, znamenalo by to konec celého řešení. Příští rok by muselo nastat losování o tom, kdo do školy z prvňáčků nakonec nastoupí. Podařilo se najít východisko ze skutečně kritické situace,“ komentuje jednání o stavbě starosta Líbeznic Martin Kupka.
Už školní rok 2018/2019 bude pro líbeznickou školu krizový a učit se bude nejen ve stávajících budovách, ale i v komunitním centru Archa. „Zároveň přestavíme nynější sborovnu na novou učebnu. Učitelé se budou celý rok potkávat v provizorně upravených dílnách,“ vysvětluje ředitelka školy Ivana Pekárková.

První učebny nové školy by měly sloužit už od 1. září 2019. Celý projekt by měl být dokončen v lednu 2020.

„Kapacita nového pavilonu je až 600 žáků ve 20 učebnách, kuchyň a jídelna pro celý areál s výdejem až 1500 jídel denně, zastavěná plocha objektu přesahuje 4 000 m2. Tyto nové kapacity samozřejmě vyžadují adekvátní dopravní obslužnost, proto je podél školy vytvořena nová komunikace s téměř stovkou parkovacích stání, včetně K+R (kiss and ride) a točna školního autobusu pro příjemné a bezpečné zahajování školních výletů,“ dodává autor projektu architekt David Grulich. Jeho architektonická kancelář zvítězila v loňském roce v architektonické soutěži s návrhem jednopodlažní kruhové stavby, která by měla citlivě rozšířit areál líbeznické školy a co nejméně zasáhnout do vesnické krajiny.
„Dohoda všech sedmi obcí je pro nás zcela unikátní úkaz a zároveň závazek,“ říká k výstavbě školy Vojtěch Kostiha, mluvčí Metrostavu. „Těšíme se na spolupráci s investorem i autorem projektu a doufáme, že námi postavená stavba bude užitečná jak pro děti, tak i rodiče z celého školského obvodu.“

Co bude dál?
Z aktualizované demografické prognózy jasně vyplývá, že ani nový objekt v Líbeznicích potřebu nových míst ve škole neuspokojí. Stavět se bude muset ještě v jiné obci či v jiných obcích. Na další školu či dvě menší školy je čas do 1. září 2024. „Na první pohled to vypadá, že je času dost. Ve skutečnosti ale ani v tomto případě žádný čas nemáme. Musí se okamžitě začít s přípravou. Právě proto obce vytvořily nový dobrovolný svazek obcí Pod Beckovem, jehož hlavní náplní bude vyřešit nedostatek míst ve škole po roce 2024,“ dodává starosta Líbeznic.