Drobečková navigace

Aktuality > Obnovená premiéra masopustu se po více jak šedesáti letech vydařila

Obnovená premiéra masopustu se po více jak šedesáti letech vydařila



V úterý 17. února 2015 oficiálně skončil masopust, a tak o víkendu před tímto datem se v mnoha obcích konaly velké oslavy tohoto starodávného zvyku.

Nejinak tomu bylo v obci Bořanovice u Prahy, kde se v sobotu 14. února odpoledne sešlo na padesát masek a po více jak šedesáti letech se pokusily s místní dechovou kapelou „Bořanka“ obnovit tento svátek. Po úvodní scénce, kterou sehrál a několika tanci doplnil folklorní soubor Furiant z Malé Bělé u Bakova nad Jizerou, zahájil starosta obce, pan Libor Řápek, masopustní veselí a průvod se rozešel po obci. Nejprve se počítalo s obchůzkou asi devíti domů, ale nakonec se k masopustu přihlásilo mnohem více domácností.

Ty nachystaly občerstvení pro maškary a zatančily si před svými staveními. Podávaly se hlavně koblihy, boží milosti, koláčky, ale i sýr, uzené, chlebíčky a jednohubky, našel se i dům, kde probíhala nefalšovaná zabijačka. Na jelítka, jitrnice, ovárek a gulášek se však všichni těšili do místní hospody „Pod Smrkem“, kam se po téměř tříhodinovém průvodu nemohli všichni ani vejít. O tyto zabijačkové pochoutky, vyrobené přímo a jen pro tuto akci panem řezníkem Fialou z Dolínku a za pomoci paní vedoucí Urbanové a jejího personálu, byl enormní zájem. Byly tak dobré, že konzumenti si nemohli ani vzpomenout, jestli vůbec kdy jedli lepší. K dobré chuti přispěla i skvělá muzika v podobě přespolních muzikantů – harmonikáře Bohouše Doležala a klarinetisty Jirky Vovse. Dokonce strom před hospodou obrostl během odpoledne jitrnicemi, tak jako v jedné české pohádce. Zásluhou pocestných z průvodu to však dlouhého trvání samozřejmě nemělo.

V masopustním průvodu bylo možné potkat nejen tradiční masky, jako je medvěd, masopust, střapatý či cikánka, ale i čerta, berušku, motýla, čarodějnice, různé babky a dědky, princezny, piráta, vodníka, smrtky, indiánského náčelníka, Jendu s kozou a další, kteří zavítali i do místního domova seniorů - Hortenzie, kde babičky a dědečkové byli velice touto návštěvou potěšeni. Dle vyjádření paní ředitelky Hany Pavlíkové, byl to pro její seniory, ale i pro zaměstnance, naprosto nevšední zážitek. „Masky, muzika a radostná nálada vykouzlila na tvářích našich obyvatel úsměv a atmosféra tohoto vystoupení se pak ještě nesla naším Domovem po celý víkend. Doufáme, že se naváže na staré tradice a Masopust se stane každoroční radostnou událostí v Bořanovicích.“

Dalším velkým zážitkem však byla i návštěva dvou chůdařů v průvodu, kteří na svých dlouhých "nohách" předváděli úplné divy a stali se velikou atrakcí celého vydařeného odpoledne. O bezpečnost průvodu po silnicích a ulicích obce se starali jednak místní dobrovolní hasiči, ale především dva policisté ze sousední obce Líbeznice.

Jediné co se nepovedlo, bylo symbolicky střelit medvěda. Myslivec s flintou byl nachystaný, hasiči měli připravená speciální dřevěná nosítka, a tu náhle deset minut před koncem průvodu medvěd nikde. Až posléze jsme se od medvědáře dozvěděli, že na medvěda už byl průvod příliš dlouhý a že musel do práce. Prý se vyvlíknul ze řetězu a tradáá. „Tak to jsem ho měl picnout hned na začátku“ lamentoval myslivec. To však nikterak nezkazilo další náladu, a o to více se můžeme těšit třeba na příští rok a také doufat, že si snad medvěd vezme celodenní dovolenou.

Prohlédněte si fotografie

 


Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
29 30 1
Poslední letošní svoz bioodpadu bude dne 1.12. 2021
2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1
Ohňostroj firmy TRIOCOLOR 2022
2

Virtuální prohlídka obce

 

 
 

28. 3. Soňa

Zítra: Taťána

Návštěvnost stránek

2657267