Drobečková navigace

Aktuality > Tři podoby rytíře Smila Bořanovského

Tři podoby rytíře Smila Bořanovského



Ze zahajovacího proslovu starosty obce Libora Řápka u příležitosti 400 let od úmrtí rytíře Smila Bořanovského dne 19.6.2016.

Vážení občané, milé děti, vzácní hosté,
sešli jsme se dnes tady v tomto kostele Narození Panny Marie, abychom si připomněli 400 let od úmrtí rytíře Smila Bořanovského. Před třemi roky, v roce 2013, jsme tady v kostele vzpomínali 500 sté výročí od prvních společných majitelů, kteří kdysi samostatné vsi Bořanovice a Pakoměřice vlastnili, a tím byl právě rod rytířů, kteří si po vsi Bořanovice vzali své příjmení. Prvním známým rytířem s tímto příjmením byl Vavřinec, připomínaný roku 1513 jako spolumajitel pakoměřické tvrze, která se nacházela na místě dnešního, opodál stojícího zámečku. A dnes připomínaný Smil Bořanovský je zase poslední z tohoto rodu, který tady žil až do konce svého života, tedy do roku 1616, kdy byl tady v tomto kostelíčku pohřben. O jeho životě se z písemných pramenů toho mnoho, dá se říci skoro nic, nedochovalo.  Nejvíce nám ale napověděl jeho zachovaný náhrobek. Především se nám zachovala jeho podoba, která je nádherně vytesána do sliveneckého mramoru. A také nám další události z jeho života prozrazuje velice čitelný nápis, z kterého se dozvídáme především přesné datum úmrtí – sobota před sv. Pavlem v roce 1616, jeho věk 48 let, z kterého si můžeme dopočíst rok narození, což bylo v roce 1568 a také to, že tento náhrobek mu nechala udělat jeho žena, Mandaléna  Benedová z Netčin, se kterou měl svatbu v roce 1596. Zde je vyobrazen i její rodový erb - v modrém štítu se zlatým pruhem na koso položená střela  a  samozřejmě i erb rodu Bořanovských – na černém štítě jelení hlava s hrdlem, který je šípem prostřelený.
Slavnostní odpoledne bude zahájeno písněmi z árií oper Wolfganga Amadea Mozarta. Mozart byl vybrán proto, že v letošním roce slaví  260. výročí od narození.  Představí se Vám sopránovým zpěvem Eliška Josifová, která je dcerou našich občanů paní Lenky Vlkové a pana Miroslava Vlka a přijela za Vámi z Českého ráje, dále barytonovým zpěvem pan Libor Novák a na elektrický klavír je doprovodí Ondřej Valenta. Mluveným slovem k Vám bude promlouvat pan David Vejražka, který pochází z rodiny členů činohry Národního divadla v Praze, národního umělce Vítězslava Vejražky a zasloužilé umělkyně Jarmily Krulišové.
Po skončení tohoto představení budete mít všichni možnost zúčastnit se od 15 hodin 30 minut v parčíku u Obecního úřadu odhalení dřevěné sochy rytíře Smila, kterou vyřezal pilořezbář Jan Ambrož z Týna nad Vltavou, který je i tvůrce vodníka Sládečka na Pivovarském rybníce. Nejen pro děti bude připravena loutková Vodnická pohádka, kde jednu z rolí má i náš již zmiňovaný vodník Sládeček. Dále si budete moci prohlédnout i novou keramickou bystu rytíře Smila, kterou zhotovil akademický keramik ze Starých Ďáblic pan Pavel Vondráček, který bude přítomný. Říkal mi, že jeho tvorba se odvíjí od toho, co se mu zrovna honí hlavou nebo co si zákazník objedná na zakázku. Těšit se také můžete na výborné palačinky s ovocem.
Na závěr bych chtěl ještě poděkovat těm, kteří se na přípravách této akce podíleli. Dík patří také paní aranžérce z líbeznického zahradnictví za provedení vazby květin u náhrobků rytířů a na oltáři. Za manžele Nováčkovy, kteří jsou přes nadační fond Sponte majiteli jak zámečku, tak i tohoto kostelíčku, vyřizuji omluvu za neúčast z důvodu onemocnění. Proto jsem se stal na několik dnů kostelníkem tohoto kostela, tak jako kdysi můj pradědeček Josef Moucha, který se za svého života o tento kostel staral. Jak mi vyprávěla moje babička, jednoho zimního dne při cestě do kostela si chtěl pradědeček zkrátit cestu přes umrznutý krecht. Toto se mu málem stalo osudným, neboť vrchní vrstva nebyla příliš umrznuta a on se propadl do "řízků". Začal se propadat stále níže a níže, a nebýt pana Josefa Pečuse, který ho shodou náhod zahlédl, nevím, jak by to všechno dopadlo. Jak poté zachránce říkal, klíče od kostela prý pradědeček držel stále pevně v ruce nad hlavou, aby je náhodou neztratil. Jen doufám, že se já snad nikam nepropadnu.
Děkuji za pozornost a přeji příjemný poslech.

Tři podoby Smila.jpg