Drobečková navigace

Aktuality > Dlouhodobě zanedbaný a opomíjený zámek v Pakoměřicích se probouzí k životu

Dlouhodobě zanedbaný a opomíjený zámek v Pakoměřicích se probouzí k životu



Zámek se nachází v překrásném prostředí zámeckého areálu v Bořanovicích – Pakoměřicích. Jeho historie sahá až do 14. století, kdy zámku předcházel vznik tvrze.
Zámek samotný vznikl mnohem později a důležitou skutečností v jeho existenci je třísetleté (1645 – 1945) vlastnictví panství významným šlechtickým rodem Nosticzů. Následně byl velkostatek zestátněn a po roce 1989 se ocitl v soukromém vlastnictví. Objekt chátral a právě nejhorší újmy doznal až v době nejmladší.
Od roku 2013, kdy změnil vlastníka, se zámku, pivovaru, faře i kostelíku Narození Panny Marie otevřely nové možnosti. SPONTE - nadační fond a KAST spol. s r. o., zastoupené manžely Nováčkovými, postupně budovy opravují a plánují obnovit zámecký park do podoby, která navazuje na jeho původní vzhled. Protože velkostatek a jeho všechny hospodářské budovy postupem času doznaly změny, nový vlastník musí obnovit pouze zmenšené území areálu. Existují již projekty na rekonstrukci zámku i obnovu parku. Od nákupu nemovitostí uběhly dva roky a opravená část bývalého pivovaru je sídlem společnosti KAST spol. s r. o. Na části zámku se pyšní nová střecha a objekt je staticky zajištěn.Kostelík dostal nové vnitřní omítky, výmalbu, elektroinstalaci i zabezpečovací zařízení. Nyní čeká na restaurování oltáře.                                     
Dne 14. 6. 2015 Lenka a Zdeněk Nováčkovi ve spolupráci s obcí Bořanovice zorganizovali Den otevřených dveří pro všechny zájemce z místa i širokého okolí. V neděli odpoledne se sešlo před zámkem asi 150 návštěvníků. Přítomni byli také starostka z Máslovic Vladimíra Sýkorová, starosta z Měšic Petr Lanc, místní farář Piotr Przechocki a i ředitel okresního archivu Roman Kolek. Nejprve představil pan Zdeněk Nováček, majitel společnosti a předseda představenstva nadačního fondu svou dlouhodobou vizi i krátkodobé plány včetně fotografické prezentace. Dále promluvil starosta Bořanovic pan Libor Řápek o současné i budoucí možné spolupráci. Následovalo taneční vystoupení skupiny historického tance dívek z Prahy 10. Diváci se rázem octli v polovině 17. století, v době, kdy pakoměřický zámek přešel do rukou Jana Hartvíka Nosticze a dívali se na dobově oděná tancující děvčata z podzámčí. Návštěvníci se pak odebrali ke komentované prohlídce bývalého pivovaru, zámku a kostela. V zámku mohli shlédnout práce studentů ČVUT na téma, jak propojit pakoměřický zámek s parkem. V kostele Narození Panny Marie zazněla reprodukovaná hudba varhan a občané měli možnost přispět na restaurování oltáře, jehož náklady dle restaurátorské zprávy činí 324.000,- Kč. Nedělní příspěvek prvních návštěvníků činil 2.585,- Kč.
Na závěr velmi příjemného nedělního podvečeru, kdy členové místního zastupitelstva zajistili občerstvení kávou s palačinkami, jsme společně vysadili v budoucím parku první strom pajehličník přeslenitý, který k této příležitosti věnoval za obec pan starosta Bořanovic. Počasí nám přálo, společenské setkání se vydařilo a organizátoři poděkovali všem účastníkům za hojnou účast i nezištnou pomoc. Pakoměřický zámek i s nejbližším okolím se probudil, doufejme, že bude žít i nadále.


Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
30
Pálení čarodějnic - Bořanovice 2018
Pálení čarodějnic - Bořanovice 2018
1 2 3 4 5 6
Očkování proti vzteklině
7 8
Májové oslavy 2018
Májové oslavy 2018
9 10 11 12
Vejšlap povodím Mratínského potoka 2018
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26
Rybářský dětský den 2018
Rybářský dětský den 2018
27
28 29 30 31 1 2 3

Virtuální prohlídka obce

 

 
 

18. 4. Valérie

Zítra: Rostislav

Návštěvnost stránek

2792307