Drobečková navigace

Aktuality > Obnovená premiéra masopustu se po více jak šedesáti letech vydařila

Obnovená premiéra masopustu se po více jak šedesáti letech vydařila



V úterý 17. února 2015 oficiálně skončil masopust, a tak o víkendu před tímto datem se v mnoha obcích konaly velké oslavy tohoto starodávného zvyku.

Nejinak tomu bylo v obci Bořanovice u Prahy, kde se v sobotu 14. února odpoledne sešlo na padesát masek a po více jak šedesáti letech se pokusily s místní dechovou kapelou „Bořanka“ obnovit tento svátek. Po úvodní scénce, kterou sehrál a několika tanci doplnil folklorní soubor Furiant z Malé Bělé u Bakova nad Jizerou, zahájil starosta obce, pan Libor Řápek, masopustní veselí a průvod se rozešel po obci. Nejprve se počítalo s obchůzkou asi devíti domů, ale nakonec se k masopustu přihlásilo mnohem více domácností.

Ty nachystaly občerstvení pro maškary a zatančily si před svými staveními. Podávaly se hlavně koblihy, boží milosti, koláčky, ale i sýr, uzené, chlebíčky a jednohubky, našel se i dům, kde probíhala nefalšovaná zabijačka. Na jelítka, jitrnice, ovárek a gulášek se však všichni těšili do místní hospody „Pod Smrkem“, kam se po téměř tříhodinovém průvodu nemohli všichni ani vejít. O tyto zabijačkové pochoutky, vyrobené přímo a jen pro tuto akci panem řezníkem Fialou z Dolínku a za pomoci paní vedoucí Urbanové a jejího personálu, byl enormní zájem. Byly tak dobré, že konzumenti si nemohli ani vzpomenout, jestli vůbec kdy jedli lepší. K dobré chuti přispěla i skvělá muzika v podobě přespolních muzikantů – harmonikáře Bohouše Doležala a klarinetisty Jirky Vovse. Dokonce strom před hospodou obrostl během odpoledne jitrnicemi, tak jako v jedné české pohádce. Zásluhou pocestných z průvodu to však dlouhého trvání samozřejmě nemělo.

V masopustním průvodu bylo možné potkat nejen tradiční masky, jako je medvěd, masopust, střapatý či cikánka, ale i čerta, berušku, motýla, čarodějnice, různé babky a dědky, princezny, piráta, vodníka, smrtky, indiánského náčelníka, Jendu s kozou a další, kteří zavítali i do místního domova seniorů - Hortenzie, kde babičky a dědečkové byli velice touto návštěvou potěšeni. Dle vyjádření paní ředitelky Hany Pavlíkové, byl to pro její seniory, ale i pro zaměstnance, naprosto nevšední zážitek. „Masky, muzika a radostná nálada vykouzlila na tvářích našich obyvatel úsměv a atmosféra tohoto vystoupení se pak ještě nesla naším Domovem po celý víkend. Doufáme, že se naváže na staré tradice a Masopust se stane každoroční radostnou událostí v Bořanovicích.“

Dalším velkým zážitkem však byla i návštěva dvou chůdařů v průvodu, kteří na svých dlouhých "nohách" předváděli úplné divy a stali se velikou atrakcí celého vydařeného odpoledne. O bezpečnost průvodu po silnicích a ulicích obce se starali jednak místní dobrovolní hasiči, ale především dva policisté ze sousední obce Líbeznice.

Jediné co se nepovedlo, bylo symbolicky střelit medvěda. Myslivec s flintou byl nachystaný, hasiči měli připravená speciální dřevěná nosítka, a tu náhle deset minut před koncem průvodu medvěd nikde. Až posléze jsme se od medvědáře dozvěděli, že na medvěda už byl průvod příliš dlouhý a že musel do práce. Prý se vyvlíknul ze řetězu a tradáá. „Tak to jsem ho měl picnout hned na začátku“ lamentoval myslivec. To však nikterak nezkazilo další náladu, a o to více se můžeme těšit třeba na příští rok a také doufat, že si snad medvěd vezme celodenní dovolenou.

Prohlédněte si fotografie

 


Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
30
Pálení čarodějnic - Bořanovice 2018
Pálení čarodějnic - Bořanovice 2018
1 2 3 4 5 6
Očkování proti vzteklině
7 8
Májové oslavy 2018
Májové oslavy 2018
9 10 11 12
Vejšlap povodím Mratínského potoka 2018
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26
Rybářský dětský den 2018
Rybářský dětský den 2018
27
28 29 30 31 1 2 3

Virtuální prohlídka obce

 

 
 

24. 4. Jiří

Zítra: Marek

Návštěvnost stránek

2813167