Drobečková navigace

Aktuality > Masopustní průvod byl ukončen „zastřelením“ Medvěda

Masopustní průvod byl ukončen „zastřelením“ Medvěda



V sobotu 13. února 2016 proběhl v Bořanovicích již druhý ročník masopustního průvodu, který se snaží navázat na tradici českých a moravských lidových slavností obnovenou v obci po více jak šedesáti letech.
Všechny, kteří se shromáždili v prostoru před místní hasičskou zbrojnicí, přivítal starosta obce krátkým připomenutím historie tohoto svátku a obyčejů, které se k němu pojí.
„Přestože masopust není církevním svátkem, řídí se časem velikonočním. Název masopust vznikl z latinského „carne vale“, což lze volně přeložit jako „sbohem maso“. Masopust je totiž období, kdy se smí maso naposledy jíst před velikonočním 40 denním půstem, který nám bohužel začal již v tomto týdnu na popeleční středu. Proto - jako šerif obce Bořanovice, dnešnímu dni uděluji výjimku a prohlašuji dnešní sobotu za nepostní – tudíž požívání masitých výrobků není zakázáno.“
Před zahájením samotného průvodu vystoupil zpěvem a tancem folklorní soubor Jarošovci, který k nám přijel z města, na soutoku Labe s Vltavou, Mělníka a jehož členové si přichystali krásné masky a kroje. Za doprovodu tradiční muziky s houslemi svým milým a spontánním přístupem vtáhli do děje hlavně dětské obecenstvo. Z Prahy přijeli také oblíbení artisté na chůdách, kteří obdivuhodně zvládli bez zakolísání projít i protancovat celou obcí. Muzikanti místní dechové kapely „Bořanka“ se usadili na vůz a pak se už průvod za krásného slunečného počasí, které letos celý masopust provázelo, vydal naší obcí.
Přestože se zde konala obnovená slavnost teprve podruhé, místní lidé se rozhodně nenechali zahanbit a připravili pro celý průvod bohaté pohoštění. Hospodyňky napekly koláče, vdolky, boží milosti, žloutkové věnečky i různé druhy slaného pečiva, pantátové zase sáhli do spíže a vytáhli láhve kořalky či sladkého likéru, aby maškarám nevyschlo v ústech. Nechyběl ani uzený sýr a uzené maso z místní udírny „u zvoničky“. Na návsi před hospodou čekalo překvapení nejen na děti – na chvíli se totiž přenesly do cirkusu či zoologické zahrady, když tu spatřily před hospodou sedět živého tygra. Těžko říct, na jakou kořist měl asi spadeno, nebo jestli ho lákaly masopustní dobroty, každopádně se ale zeširoka olizoval. Mezi četnými zastaveními u domů a chalup průvod nevynechal ani domov pro seniory Hortenzie a na závěr zamířil k hospodě „Pod Smrkem“.
Před pomníkem padlých nakonec padnul i chudák medvěd, ale nebylo zbytí, taková už je tradice. Chlupáče skolil místní „sapér“ svou flintou a poté byl na nosítkách, členy spolku dobrovolných hasičů, přenesen do hospody, kde se rychle otřepal a spolu s ostatními zamířil na velkolepé vepřové hody, které byly připraveny pro tuto příležitost. K dobrému jídlu vyhrávala harmonika, hostinská spolu se všemi kuchtíky připravila vynikající jitrničky, zabijačkový guláš nebo ovar, a tak i na závěrečnou hostinu budou jistě všichni rádi vzpomínat.

Prohlédněte si fotografie

Masopust 2016_A4.jpg


Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9
Plakát - Námořnický bál 2024_Skauti a obec Líbeznice
Oznámení o mobilním sběru odpadů 2024_1
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23
Pozvánka - Bořanovský velikonoční jarmark s hasiči 2024
Pozvánka - Bořanovský velikonoční jarmark s hasiči 2024
24
25 26 27 28 29 30 31

Virtuální prohlídka obce

 

 
 

19. 3. Josef

Zítra: Světlana

Návštěvnost stránek

2634010